Rekordno zaduživanje Nemačke: Da li je ovo protiv pravila EU?

Nemačka će se ove godine zadužiti za rekordnih 217,8 milijardi evra.

Svet

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 02.07.2020.

14:11

Rekordno zaduživanje Nemačke: Da li je ovo protiv pravila EU?
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

Ona će ovo učiniti kako bi finansirala mere ublažavanja posledica korona-krize, prema novom dodatku budžeta, usvojenom u četvrtak u parlamentu.

Vlada će tim novcem u narednim mesecima finansirati mere potpore potrošačima i kompanijama kako bi poduprla očekivani postpuni oporavak ekonomije od korona-krize.

Paket mera uključuje isplatu naknada za radnike sa skraćenim radnim vremenom, sniženu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) i naknadu od 300 evra po detetu.

Rezervisano je i dodatnih skoro 25 milijardi evra za mala i srednja preduzeća čiji su prihodi naglo pali u vreme pandemije.

Usvajanjem dodatnog budžeta dug iskazan udelom u BDP-u premašiće 75 odsto i time biti prilično iznad gornje dopuštene granice u EU od 60 odsto.

Dodatni budžet temelji se na novoj proceni koja pokazuje da bi porezni prihodi ove godine trebalo da budu 40,5 milijardi evra manji nego što su pokazivale računice na početku godine, prenosi SEEbiz.

Prvi dodatak budžetu, vredan 156 milijardi evra, parlament je odobrio u drugoj polovini marta kako bi se nadoknadio pad prihoda od poreza i osigurao novac za prvi paket mera pomoći u korona-krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: