Britanija odbila da Maduro kontroliše zlato, priznaje Gvaida

Britanski sudija odbio je da Venecueli da kontrolu nad više od milijardu dolara u zlatu, koji se nalazi u trezoru Banke Engleske.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2020.

12:56

Britanija odbila da Maduro kontroliše zlato, priznaje Gvaida
Foto: Depositphotos, Antartis

On je presudio da je protivzakonito da ga preda Nikolasu Maduru , pošto ga Britanija ne priznaje kao predsednika Venecuele.

Rojters prenosi da je britanski sud u slučaju o tome ko kontroliše rezerve zlata Venecuele, koje se skladište u Londonu, presudio da je Velika Britanija "priznala" venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida kao predsednika.

Maduro je tražio da mu se preda zlato kako bi pomogao toj zemlji u borbi protiv pandemije korona virusa, objašnjava AP.

Međutim, britanska centralna banka, čija vlada priznaje Gvaida kao legitimnog lidera, odbila je da preda zlato socijalističkoj vladi Madura.

Gvaido teži da sačuva zalihe zlata u Banci Engleske kako bi ih držao dalje od Madurove vlade.

Centralna Banka Venecuele tražila je da dobije zlato, koje želi da proda za hranu i medicinsku opremu pošto je to očajnički potrebno Venecueli u borbi protiv pandemije korona virusa.

Saroš Zaivala, advokat koji predstavlja stranu Madura, obećao je da će uložiti žalbu.

On je u saopštenju ocenio da presuda "u potpunosti ignoriše stvarnost situacije na terenu" u Venecueli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: