Mnogi je smatraju precenjenom kompanijom, a sada vredi više nego Tojota, Koka-Kola, Dizni

Tesla, kompanija Ilona Maska koja se bavi proizvodnjom automobila, popela se na vrh liste najvrednijih proizvođača u 2020. godini.

Svet

Izvor: index.hr

Četvrtak, 02.07.2020.

09:14

Mnogi je smatraju precenjenom kompanijom, a sada vredi više nego Tojota, Koka-Kola, Dizni
Foto: Depositphotos, selensergen

Tako je prestigla Tojotu po tržišnoj vrednosti te postala najvredniji proizvođač automobila u svetu. Odmah na drugom mestu je Tojota, dok je od Folksvagena Tesla vrednija više nego duplo.

Tojota je nakratko bila na prvom mestu, ali najnoviji podaci pokazuju da je Ilon Mask ponovno preuzeo vrh. Tržišna vrednost Tesle sada iznosi oko 207,6 milijardi američkih dolara, što je za nekoliko milijardi više nego što vredi Tojota, piše Indeks.

Tesla je takođe vrednija od Koca-Kole, Disneija, Cisca, Mercka i Exxon Mobila.

U proteklih godinu dana deonice Tesle porasle su za gotovo 350 posto, dostigavši procenjenu vrednost veću za sedam puta nego lani u isto vrijeme. Mnogi još uvek Maskovu kompaniju smatraju precenjenom, s obzirom na isporučene količine automobila u svetu.

Mnogi smatraju Teslu tehnološkom kompanijom, a ne automobilskom. U proteklih 12 meseci, zaključno s 31. martom 2020. godine, Tesla je isporučila nešto manje od 400.000 električnih vozila u celom svetu. Sada postoji svega 19 kompanija na njujorškoj berzi koje su vrednije od Tesle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: