Uprkos međunarodnim sankcijama: Predstavili naoružanje domaće proizvodnje VIDEO

Iran već godinama sve više razvija svoju domaću industriju oružja.

Svet

Izvor: Sputnik

Sreda, 01.07.2020.

14:16

Uprkos međunarodnim sankcijama: Predstavili naoružanje domaće proizvodnje VIDEO
Foto: Epa, STRINGER

Islamska republika već godinama sve više razvija svoju domaću industriju oružja, počevši to da radi suočena sa međunarodnim sankcijama i nesposobnošću da kupuje oružje u inostranstvu. Poslednjih godina, država je između ostalog razvila sopstvene tenkove, prevoze, radare, sisteme protivvazdušne odbrane i mlaznjake.

Islamski revolucionarni gardijski korpus (IRGC) predstavio je najnovije dodatke svom arsenalu oružja, uključujući novi oklopni transporter, bespilotne letelice i mitraljez, a sve ih je proizvela iranska Istraživačka i samostalna organizacija kopnenih snaga IRGC-a, piše Sputnjik.

Oklopni transporter, BTR-50, unapređena je verzija svog prethodnika Makran, koja se može pohvaliti poboljšanim oklopom i kupolom sa naoružanjem. Potonji je opremljen boljim sistemom za upravljanje vatrom, termalnim sistemom noćnog vida i laserom za merenje rastojanja.

Kupola je naoružana automatskim topom kalibra 30 mm i mitraljezom kalibra 7,62 mm, a oba oružja kontrološu se iznutra. Uz sve to, IRGC je predstavio svoju najnoviju bespilotnu letelicu, pod nazivom Me'raj-1, koja će dopuniti arsenal domaće razvijenih i proizvedenih bespilotnih letelica, među kojima su nedavno prezentovane Karar borbena bespilotna letelica i Ababil špijunska bespilotna letelica. Me'raj-1 može da pređe do 1.000 kilometara, da se zadržava u vazduhu preko 10 sati, da se podigne na nadmorsku visinu od 3,7 kilometara i da nosi pet kilograma korisnog tereta.

Iranska vojska takođe je predstavila svoj najnoviji mitraljez, So'ban-1, domaću modifikaciju ruskog PRD-a i mašinu za traženje mina.

Mašina može da otkrije mine ukopane do 30 cm duboko u zemlju na udaljenosti od 30 metara, a sposobna je i da čisti minska polja brzinom od 10 kilometara na sat.

IRGC je takođe predstavio njihov najnoviji borbeni avion, koji su u potpunosti razvili iranski inženjeri. Kosar-3 je poslednja iteracija kosarskih mlaznjaka, a iranska vojska smatra je borcem četvrte generacije. Avion ima varijante sa jednim ili dvostrukim sedištem i dizajniran je za misije vazdušne podrške bliskog dometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: