Turska testira električni voz domaće proizvodnje

Ankara -- Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank izjavio je da je danas počelo fabričko testiranje električnog voza domaće proizvodnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ilustracija: Depositphotos, Yarygin
Foto: Ilustracija: Depositphotos, Yarygin

On bi do kraja godine trebalo da bude u upotrebi, javlja Agencija Anadolija (AA).

U fabrici Tuvasas u Sakarji počelo je testiranje vagona i kompozicije prvog turskog električnog voza koji je dizajniran i proizveden domaćim resursima,navodi se u informaciji.

Početku testiranja prisustvovali su turski ministri transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu i industrije i tehnologije Mustafa Varank. Resorni ministar Varank istakao je da se radi o istorijskom danu i podvigu turske industrije koja, kakom je naveo, beleži velike uspehe u razvoju nacionalnih resursa.

"Uprkos pandemiji Kovid-19, marljivi radnici su u maju spustili na šine turski električni voz koji danas počinje fabrička testiranja, a već u augustu će početi i testiranje na železnici. Proizvodnja domaćeg električnog voza je ponos u svakom pogledu", rekao je Varank.

Dodao je da se očekuje da će električni voz biti u upotrebi do kraja ove godine. Najavljujući dodatna ulaganja u sektor železnice, Varank je rekao da Turska želi da vlastitim resursima podmiruje domaće potrebe, ali i da uđe u red respektabilnih aktera na globalnom tržištu. Istakao je da je nacionalna odbrambena industrija Turske primer kako se dugoročnim i odlučnim planom izrasta u nacionalni ponos, navodeći kao primer proizvodnju bespilotnih letelica za potrebe turske vojske.

"Naš naredni cilj je proizvodnja domaćih kompozicija brzog električnog voza koji će se kretati brzinom većom od 200 kilometara na sat", poručio je Varank.

strana 1 od 175 idi na stranu