I kanadske kompanije bojkotuju Fejsbuk: Može li gigant da izdrži pad oglašavanja?

Toronto -- Kanadske kompanije se pridružuju sve većoj listi poznatih svetskih brendova koji su odlučili da se neće oglašavati na Fejsbuku u julu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty images, Alexander Koerner
Foto: Getty images, Alexander Koerner

Razlog je odbijanje ove kompanije da preduzme mere protiv sirenja sadržaja mržnje na svojoj platformi.

Kanadske kompanije Lululemon, MEC i Arc'teryx, povlače svoje plaćene oglase sa Fejsbuka i pridružuju se bojkotu koji su već podržali Koka-Kola, Majkrosoft, Ford motors i još mnogi drugi.

Razne grupe za građanska prava, uključujući Ligu protiv klevete i Nacionalnu asocijaciju za unapređenje života "obojenih" ljudi, kažu da Fejsbuk nije učinio dovoljno da spreči rasističke, lažne i opasne sadržaje na svojoj platformi. Takođe su razočarani što je kompanija dozvolila svojim korisnicima da pozivaju na nasilje protiv demonstranata koji se bore za rasnu pravdu nakon smrti nekoliko crnaca.

Bojkot ovih kompanija je značajan, jer su prihodi Fejsbuka od oglasa prošle godine iznosili skoro 69,66 milijardi američkih dolara. Nakon što su brendovi poput Verajzona, Edi Bauera, Levi Strausa i Co. i Mozile povukli svoje oglase sa Fejsbuk platforme, njegove akcije su u petak skliznule 8,3 posto, na 216,08 dolara, što je najveći pad u tri meseca.

Nedavni pad akcija izbrisao je 56 milijardi američkih dolara od tržišne vrednosti Fejsbuka i 7,2 milijarde dolara neto imovine osnivača Marka Cukerberga.

strana 1 od 175 idi na stranu