Žele bolje uslove za rad: Štrajk radnika Amazona u Nemačkoj

Više stotina radnika Amazona u Nemačkoj počelo je danas štrajk zahtevajući bolje uslove rada usled pandemije koronavirusa.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2020.

17:13

Žele bolje uslove za rad: Štrajk radnika Amazona u Nemačkoj
Foto: Epa, Justin Lane

"Pozivamo zaposlene u šest centara Amazona da danas i sutra štrajkuju. Povećajmo pritisak jer Amazon do sada nije pokazao nikakvu otvorenost i dovodi u opasnost zdravlje zaposlenih", saopštio je nemački sindikat Verdi.

Zaposleni zahtevaju od ovog američkog giganta prodaje preko interneta da usvoji sporazum kako bi "osigurao bolju zdravstvenu zaštitu i bezbednost radnika" zbog koronavirusa.

Verdi takodje poziva Amazon da prizna regionalne kolektivne ugovore o maloprodaji i naručivanju poštom, što i dalje odbija da učini.

Prema predstavnicima lokalnih sindikata, izmedju 400 i 450 zaposlenih je jutros učestvovalo u štrajku u Rajnbergu, logističkom centru na zapadu Nemačke, a predvidjene su i akcije u više drugih gradova poput Verna, Lajpciga.

Sindikat Verdi se već godinama bori za bolje uslove rada u logističkim centrima Amazona u Nemačkoj.

Zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa pojačala je proteste dok se uslovi rada zaposlenih u Amazonu redovno dovode u pitanje.

Prema sindikatu, nedavno se izmedju 30 i 40 osoba zarazilo korona virusom u logističkom centru u Bad Hersfeldu.

Amazon zapošljava 13.000 ljudi u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: