Komšije proširuju nuklearku sa još dva ruska reaktora

Budimpešta -- Mađarska će sutra podneti dokumenta državnoj agenciji za atomsku energiju u vezi sa proširenjem svoje jedine nuklearke, piše Rojters.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, TAMAS SOKI
Foto: Epa, TAMAS SOKI

Kako je saopšteno iz vlade, traži se način da se ubrza prva faza izgradnje, odnosno zemljani radovi na mestu gde će biti reaktori.

Mađarska planira da udvostruči kapacitet svoje nuklearne elektrane Pakš, kapaciteta dva gigavata, sa dodatna dva VVER reaktora ruske proizvodnje.

Taj projekat je bez tendera dodeljen 2014. ruskom državnom nuklearnom gigantu Rosatomu i često se navodi kao znak veoma bliskih veza mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina, piše britanska agencija.

Zvanična Budimpešta je zatražila i dobila odobrenje EU za ubrzanje procesa što će joj omogućiti da počne izgradnju dodatnih postrojenja na tom mestu u januaru 2021. godine, rekao je pred parlamentom Janoš Suli, ministar zadužen za taj projekat.

On je negirao da je Rusija u tome u povlašćenom položaju i pripisao je zakašnjenja čekanju na odobrenje EU, rekavši da će Mađarska agencija za nuklearnu energiju predati svu dokumentaciju do sutra u podne, piše Rojters.

strana 1 od 175 idi na stranu