Cene nafte stabilne uprkos rastu infekcija koronavirusom

London -- Cene nafte su se danas stabilizovale poduprte boljim ekonomskim podacima iz raznih delova sveta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, cherezoff
Foto: Depositphotos, cherezoff

Ipak, ostaju pod pritiskom naglog skoka slučajeva zaraze koronavirusom na globalnom nivou, koji je primorao neke zemlje da uvedu delimične restriktivne mere.

Severnomorska nafta brent skliznula je za četiri centa ili 0,1 odsto, na 40,98 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju, dok je američka sirova nafta WTI ojačala za sedam centi ili 0,2 procenta, na 38,56 dolara za barel, prenosi Rojters.

Podršku stabilizaciji cena "crnog zlata" u izvesnoj meri su pružile informacije o povećanju profita kineskih industrijskih firmi u maju, prvi put u poslednjih šest meseci, što ukazuje na sve jači ekonomski oporavak te zemlje.

Pored toga, znatno se popravilo ekonomskog raspoloženja u zoni evra u junu, nakon skromnog porasta u maju, uz poboljšanje u svim sektorima uz osetno izraženiji rast optimizma u pogledu budućeg poslovanja, prema danas objavljenim podacima Evropske komisije.

Ipak, na poboljšanje ekonomskih pokazatelja i dalje senku baca strah investitora od drugog talasa pandemije, budući da je broj umrlih od Kovida-19 prešao je u nedelju cifru od pola miliona ljudi.

Cene nafte su takođe pod pritiskom niskih rafinerijskih marži i visokih zaliha, kažu analitičari.

Uprkos svemu, brent bi trebalo da završi jun sa dobitkom treći uzastopni mesec nakon što su glavni svetski proizvođači produžili sporazum o smanjenju isporuka za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno i na jul, pri čemu se tražnja za naftom popravila usled ublažavanja korona mera širom sveta.

strana 1 od 175 idi na stranu