Koliko novca ima na svetu?

Da li ste se nekada zapitali koliko novca ima na svetu?

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, peshkova
Foto: Depositphotos, peshkova

Odgovor nije sasvim jednostavan, jer se pod novčanim vrednostima danas podrazumeva nešto više od samo gotovine.

Ono što nam prvo pada na pamet kad kažemo novac, znači kada mislimo na gotovinu, ekonomisti to nazivaju "M0". Sve novčanice i sav sitniš sveta na jednoj hrpi danas bi imale vrednost od 5.200 milijardi dolara, odnosno 5,2 biliona dolara.

Sledi količina novca koji ekonomisti nazivaju "M1", a koji čini svu gotovinu i sav novac koji se nalazi na svim računima svih banaka sveta, ali "po viđenju".

To je novac koji imate (ili nemate) u banci na računu, ali koji možete podići kad god poželite. Takvog novca je na svetu čak četiri puta više od onog u novčanicama. Sve zajedno, sav novac sveta u ovoj kategoriji iznosi 25.000 milijardi dolara, prenosi hrvatski potal 24 sata.

Pod onime što ekonomisti nazivaju "M2" podrazumeva se sav iznos pod M1 plus sva svetska mala, kratkoročno oročena štednja.

Ovom kategorijom odlazimo još korak dalje i dolazimo do ukupnog iznosa od 60.000 milijardi dolara, odnosno 60 biliona dolara. Na kraju imamo i kategoriju M3, do koje se dolazi kad se M2 pribroje sve dugoročno oročene vrednosti, institucionalni novac tržišnih fondova i sva sila drugih tekućih ulaganja. Ovde je ukupni iznos 80.900 milijardi dolara.

Već u ovim kategorijama, i to već jako rano, pojavljuje se kvazi-novac, a da još nismo stigli ni do finansijskih derivata, odnosno špekulisanja vrednosnim papirima, onime što mnogi ekonomisti osuđuju kao čisto trgovanje apsolutno fiktivnim vrednostima.

Kada bi se zbrojio sam sav dug sveta, podjednako svako kreditno zaduženje svake osobe na svetu, kao i dug svake države i sve tome slično, došlo bi se do 199.000 milijardi dolara.

U kakvom svetu živimo pokazuje i podatak da je čak jedna trećina tog duga pozajmljena/nastala nakon globalne finansijske krize iz 2008.

Kad bismo pod novcem podrazumevali i svu vrednost finansijskih derivata, koji jesu apsolutno fiktivni, iza toga ne stoji ništa materijalno, ali se njima ipak trguje, došli bismo do ukupne vrednosti od čak 1,200.000 milijardi dolara.

strana 1 od 175 idi na stranu