"Za obuzdavanje Rusije izdvojiti 3,8 milijardi dolara"

Vašington -- Komitet za odbranu Predstavničkog doma američkog Kongresa predlaže da se u sledećoj finansijskoj godini za "obuzdavanje Rusije" izdvoji 3,8 milijardi dolara.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, svetas
Foto: Depositphotos, svetas

"U potpunosti finansirati Evropsku inicijativu za obuzdavanje i dodatno izdvojiti 3,789 milijardi dolara za strateški pomorski transport, satelitske komunikacije, dopunu zaliha goriva, podvodna i protivpodmornička borbena dejstva kojima se jača obuzdavanje Rusije", navedeno je u dokumentu Komiteta.

Takođe je predloženo da se u 2021. godini izdvoji 250 miliona dolara na ime inicijative za pomoć Ukrajini od čega 50 miliona može biti upotrebljeno za isporuku ubojitog oružja.

U dokumentu se predlaže da se produži potpuna zabrana finansiranja bilo kakvih aktivnosti koja mogu biti ocenjene kao priznanje suvereniteta Rusije nad Krimom, prenosi Sputnjik.

U dokumentu se iznosi i preporuka da se nastavi sa ograničavanjem "vojne saradnje s Rusijom, odnosno da se ona proširuje u oblasti bilateralnog vojnog dijaloga u cilju smanjenja rizika od konflikta". Tu se pre svega misli na kanale za vezu između Ministarstava odbrane dve zemlje po pitanju Sirije.

Predlogom je predviđeno da budžet Pentagona bude 732 milijarde dolara, što je za 8,5 milijardi manje nego što je u februaru tražila administracija u Vašingtonu.

Nova fiskalna godina počinje 1. oktobra.

strana 1 od 175 idi na stranu