3D štampana kuća gotova za 48 sati FOTO VIDEO

Tim iz Češke je dizajnirao i razvio 3D štampanu kuću koja smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 20 odsto, a njena izgradnja traje svega 48 sati.

Svet

Izvor: rtcg.me

Subota, 27.06.2020.

09:35

3D štampana kuća gotova za 48 sati FOTO VIDEO
Foto: Ilustracija, Depositphotos, ilterriorm

Osim što izgleda lepo i pruža dosta prostora, kuća može i da pluta.

Mnogi ne znaju da industrija gađevine proizvodi 39 odsto svetske emisije ugljen-dioksida, a avijacija "samo" dva odsto. Ako se materijali za izgradnju i strategije ne promene brzo, onda će ova industrija nastaviti značajno da utiče na planetu i klimatske promene.

Ekološka kuća je spremna za 48 sati, a proces je sedam puta brži u odnosu na tradicionalne metode i za 50 odsto jeftiniji.
Tim koji stoji iza projekta "Prvok" koristi robotsku ruku "Scoolpt" koja može da ištampa 15 cm materijala po sekundi, prenosi RTCG.

Ekološka kuća se sastoji od spavaće sobe, dnevnog boravka, kupatila i kuhinje. Dizajnirana je tako da vlasnik u njoj može da provede celu godinu, a usidri se pomoću plutajućeg pontona. Takođe, poseduje rezervoar za komunalnu, pitku i otpadnu vodu. Ovakva kuća može da traje do 100 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: