Pomama za biciklima u korona-krizi

Pored toalet papira, crvenog sočiva i testenine, ljudi su se u korona-krizi otimali i za bicikle, posebno za električne.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Četvrtak, 25.06.2020.

13:56

Pomama za biciklima u korona-krizi
Foto: Depositphotos, Zoooom_4579591

Ta ogromna potražnja za dvotočkašima sada jenjava – ali veoma sporo. Posao i dalje ide dobro.

Mirna jutarnja atmosfera u prodavnici bicikala Drahtesel je varljiva – s obzirom na to da je, sa širenjem koronavirusa, gotovo istom brzinom rasla i potražnja za biciklima. Činjenica je da toj branši u Nemačkoj već duže vremena ide dobro: 2019. je prodajom običnih i električnih bicikala (e-bike) ostvarena dobit u visini 4,2 milijarde evra, 34 odsto više nego godinu dana ranije.

A od aprila je potražnja još snažnije porasla.

"Posao je u Nemačkoj u aprilu i maju išao zaista dobro", potvrdio je i predsedavajući Udruženju nemačkih prodavaca bicikala, Ditmar Knust. Pojedini trgovci su čak utrostručili promet.

Otkako je 20. aprila ponovo otvorio svoju prodavnicu, posao cveta i kod Žana Francena, vlasnika radnje Drahtesel.

On bi mogao, doduše, da prodaje i više, kada bi dobio više bicikala za prodaju, ali "ove godine mnoge modele ne dobijam, jer su kod proizvođača već uveliko rasprodati", kaže Francen.

To međutim nije jedini problem, jer ne može da nabavi ni rezervne delove: sedišta, gume, lance…

"Artikli koje u normalno vreme dobijamo tri dana nakon narudžbine, trenutno više uopšte nisu dostupni."

DW proverava i kod proizvođača bicikala Stevens iz Hamburga.

"Kod nas je od maja neka vrsta rasprodaje", kaže Folker Dorman, koji vodi odeljenje strategije proizvoda i marketinga.

Nakon porasta potražnje u aprilu, magacini s modelima za 2020. uglavnom su prazni.

"Sada imamo prazan hod dok na jesen ne dođu modeli za 2021", kaže Dorman, koji je u firmi još od osnivanja, od početka 1990-ih. On naglašava da je broj narudžbi u maju bio veći nego u bilo kom drugom mesecu u poslednjih 20-30 godina.

I to ne važi samo za Stevens, već i za druge marke bicikala i za druge zemlje.

"Slično čujem i iz SAD, zemalja Beneluksa i Engleske", kaže Dorman. U SAD je u poslednja dva meseca prodato više bicikala nego 1970-ih godina tokom naftne krize, kaže i Džoj Taunli iz Human Powered Solutions.

Nažalost, tu enormnu potražnju ne samo da ne mogu da zadovolje prodavci, već ni proizvođači, jer oni ne mogu tako brzo da povežu proizvodnju. Kada je reč o električnim biciklima, između narudžbe i isporuke prođe između šest meseci i godinu dana.

Razlog za to je što "postoje monopolisti na proizvodnju motora i okvira (ramova)", objašnjava Dorman. "Oni su prebukirani i imaju liste čekanja."

Tu bi trebalo dodati i znatno povećanu potražnju upravo za električnim biciklima. U međuvremenu na njih otpada trećina svih prodatih bicikala u Nemačkoj, a njihova proizvodnja je komplikovana.

"Postoje okviri za električne bicikle s ugrađenom baterijom i svim kablovima, elektronikom i motorom. Proizvodnja tih okvira ponekad je dvostruko, trostruko zahtevnija od običnih", objašnjava Dorman.

Pandemija korona-virusa nije uticala na proizvodnju u Stevensu.

"Mi smo jednostavno odlučili da nastavimo da proizvodimo", kaže Dorman. "Zalihe delova od dobavljača potrajaće nam još četiri do šest nedelja. Dakle, za sada imamo dovoljno robe."

No neki proizvođači su ipak smanjili ili obustavili proizvodnju da ne bi stvarali velike zalihe.

"Sada naravno imaju problem, pošto će im biti potrebno duže vremena da ponovo stanu na noge", smatra Dorman.

Jedan od njih je i tradicionalni nemački proizvođač Diamant iz Hartmansdorfa. Oni nisu morali potpuno da obustave proizvodnju u fabrici sa 500 zaposlenih, već su prijavili skraćeno radno vreme.

"Bili smo pogođeni poremećajima u lancu dobavljača iz Azije", objašnjava menadžer Tomas Ajhentopf.

No, za trgovce u Nemačkoj trenutni problemi s isporukama nisu novost. Poslednjih godina stalno su imali poteškoća s kašnjenjima. I dok jedan radnik u prodavnici Drahtesel upravo otvara paket sa novi biciklom, vlasnik Francen nam kaže: "Sada smo dobili bicikle koje smo naručili u avgustu prošle godine! A i tada smo ih naručili ’za odmah’, a ne proleće".

I dok Francen računa s tim da će se njegov posao na jesen ponovo da se normalizuje, u Stevensu se nadaju da bum prodaje bicikala neće tako brzo proći. Jer oni nameravaju da proizvodnju sledeće godine dodatno prošire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: