Lufthanza pravi "plan B"

Lufthanza je sačinila rezervni plan da izbegla nesolventnosti ukoliko akcionari na sutrašnjoj skupštini ne prihvate paket državne pomoći od 10 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.06.2020.

15:35

Lufthanza pravi
Foto: Depositphotos, luisrsphoto, 13537231

Ovo su za Rojters rekli izvori u nemačkoj avio-kompaniji.

Prema "planu B", nemačka vlada bi i dalje mogla da stekne 20 odsto udela, kao što je prvobitno bilo predviđeno, ali bi se to dogodilo kroz dve faze, bez potrebe za dobijanjem saglasnosti akcionara, naveli su izvori britanske agencije.

Vodeći nemački avio-prevoznik, snažno pogođen pandemijom COVID-19 i padom putovanja koji će, kako se čini, biti dugotrajan, zatražio je pomoć države kako bi izbegao insolventnost.

Najveći pojedinačni akcionar Lufthanze, milijarder Hajnc Herman Tile, usprotivio se uslovima iz spasilačkog paketa, i predlaže da država indirektno poseduje udeo u kompaniji preko nemačke razvojne banke KfV umesto direktnog udela i zastupljenosti u nadzornom odboru.

Očekuje se da će Tile, koji je nedavno povećao svoj udeo u Lufthanzi na 15,5 odsto, staviti veto na prihvatanje državnog paketa na virtuelnoj generalnoj skupštini akcionara u četvrtak, koja se održava na daljinu zbog pandemije.

Lufthanza predviđa da će akcionari koji drže manje od 50 odsto akcija glasati za paket, a u tom slučaju bi za usvajanje predloga bila potrebna dvotrećinska većina.

Generalni direktor Lufthanze Karsten Špor rekao je u nedelju da su se za vanrednu generalnu skupštinu registrovali akcionari koji poseduju samo 38 odsto akcija.

Prema „planu B“, Nemačka bi mogla u prvoj fazi da dobije oko 10 odsto udela u Lufthansi iz emisije akcija na koju ostali akcionari ne bi imali pravo upisa, po ceni od 2,56 evra po akciji, rekao je Rojtersu jedan od izvora.

Država bi preostali udeo mogla da stekne u okviru standardnog postupka dokapitalizacije u kojem bi mogli da učestvuju svi akcionari Lufthanze, dodao je izvor upoznat sa planovima, napominjući da plan B nije odobrila vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: