Ukrajina dobila prve američke rakete za sisteme "džavelin"

Vlasti Ukrajine dobile su od SAD partiju raketa FGM-148E za protivtenkovske sisteme "džavelin" i dodatnu opremu koje vrede više od 27 miliona dolara.

Svet

Izvor: Sputnik

Sreda, 24.06.2020.

12:00

Ukrajina dobila prve američke rakete za sisteme
Foto: Epa/NAKE BATEV

"U okviru pilot-projekta prema programu vlade SAD 'Međunarodne vojne prodaje' u Ukrajinu je stigla prva partija tereta u skladu sa ugovom, potpisanim u decembru 2019. Reč je o raketama za protivtenkovske sisteme 'džavelin' i pomoćnoj opremi vrednosti više od 27 miliona američkih dolara", navodi se na sajtu ukrajinskog Ministarstva odbrane.

"Za potrebe Oružanih snaga Ukrajine stigle su rakete FGM-148E – jedna od poslednjih modifikacija protivtenkovskih raketa kompleksa 'džavelin'", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je isporuka ostale vojne tehnike u skladu sa sporazumima predviđena 2021-2022. godine, prenosi Sputnjik.

"Realizacija ugovora u vrednosti više od 36,5 miliona dolara je značajan korak razvoja ukrajinsko-američke strateške saradnje u cilju podrške odbrambene sposobnosti Ukrajine i otvara nove izglede za sprovođenje direktnih spoljnoekonomskih sporazuma Ministarstva odbrane Ukrajine u oblasti naoružanja i vojne tehnike sa državama-partnerima", ističe Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Ranije je ambasada SAD u Ukrajini saopštila da će Vašington predati Kijevu vojnu opremu u vrednosti preko 60 miliona dolara za suprotstavljanje "ruskoj agresiji".

Amerika je u martu 2018. godine odobrila isporuku prve partije "džavelin" – 37 lansirnih sistema i 210 raketa u vrednosti od 47 miliona dolara. Stejt department SAD takođe je odobrio prodaju Ukrajini druge partije protivtenkovskih raketnih kompleksa "džavelin" u vrednosti od skoro 40 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: