Amerika odobrila prodaju 16 vojnih brodova: "Neće narušiti balans snaga u regionu"

Američki Stejt department dao je odobrenje da Ukrajina kupi 16 novih vojnih brodova ukupne vrednosti 600 miliona dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2020.

09:05

Amerika odobrila prodaju 16 vojnih brodova:
Ilustracija: Depositphotos, lucidwaters

Pentagon je to saopštio uz ocenu da ta nabavka "neće narušiti balans snaga u regionu".

Kako se precizira, reč je o 16 brodova tipa "mark 6", a pored toga, Ukrajina će kupiti i 32 automatska mitraljeza „sihok A2“, 20 optičkih morskih radara, ali i 16 sistema za prepoznavanje neprijatelja, kao i 40 ručnih mitraljeza MK44.

Iz Pentagona tvrde da će nabavka ovog naoružanja ojačati borbenu moć Ukrajine kako bi se odbranila od potencijalnih pretnji "najsavremenijim brzim vojnim brodovima kratkog prečnika delovanja", prenosi Sputnjik.

Pored toga, američki vojni zvaničnici smatraju da će Ukrajina na ovaj način daleko efikasnije moći da odbrani svoje teritorijalne vode, ali i sopstvene interese na moru.

Pored toga, Pentagon kaže da će integracija ovih brodova u postojeće odbrambene sisteme ići veoma lako.

Mediji podsećaju da je jedan deo opreme Ukrajina i ranije dobila od Amerike, a reč je o radarskim sistemima, dok bi ovi vojni brodovi prvi put bili u rukama ukrajinske mornarice.

Inače, "mark 6" su najnoviji ratni brodovi koji su se pojavili 2016. godine u okviru američke mornarice. Opremljeni su mitraljezima kalibra 25 milimetara, kao i optičkim sistemima za nišanjenje. Posadu čini 10 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: