Posao izgubilo preko 600.000 ljudi: Broj radnih mesta se strmoglavio najviše ikada

London -- Broj zaposlenih na platnim spiskovima britanskih kompanija opao je u aprilu i maju za više od 600.000 ljudi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, oneinchpunch
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

Broj slobodnih radnih mesta se strmoglavio najviše ikada, pokazuju zvanični podaci.

Stopa nezaposlenosti je neočekivano ostala na nivou od 3,9 odsto tokom tri meseca do aprila, uprkos rekordnom padu ukupne ekonomske aktivnosti u tom periodu, pošto su se kompanije prijavile za vladin program isplate dela plata za zaposlene uveden s ciljem očuvanja radnih mesta, izveštava Rojters.

Taj program prinudnih odmora, koji i dalje obezbeđuje da ne dođe do masovnog gubitka radnih mesta, trebalo bi da traje do kraja oktobra, s tim što će poslodavci od avgusta morati da učestvuju u troškovima isplate zarada za privremeno otpuštene radnike.

Mnoge kompanije su već najavile trajna otpuštanja radnika, među njima je i firma za građevinske materijale Trevis Perkins koja je saopštila da će smanjiti radnu snagu za oko 9,0 odsto, što je 2.500 radnih mesta. Avio-kompanije su u Britaniji otpustile više od 15.000 zaposlenih.

Prema do sada ažuriranim brojkama, zasnovanim na poreskim podacima, broj ljudi na platnim spiskovima kompanija smanjen je za 612.000 u aprilu i maju.

Kada je reč o slobodnim radnim mestima, podaci pokazuju da je u tri meseca zaključno sa aprilom njihov broj smanjen za 342.000 na 476.000, što je najveći tromesečni pad od 2001. godine, od kada Nacionalna kancelarija za statistiku vodi tu evidenciju.

Državnim programom za očuvanje zaposlenosti obuhvaćeno je devet miliona radnih mesta u Britaniji.

strana 1 od 175 idi na stranu