Industrija evrozone dotakla dno

Industrijska proizvodnja u evrozoni zabeležila je u aprilu najveći pad, dotakavši dno, jer je u čitavom regionu bila obustavljena proizvodna aktivnost.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 12.06.2020.

14:40

Industrija evrozone dotakla dno
Foto: Epa,MAURITZ ANTIN (1)

Statistička agencija Evropske unije, Evrostat, saopštila je da je industrijska proizvodnja u 19 zemalja članica monetalnog bloka pala za 17,1 procenat u aprilu na mesečnom nivou, a na međugodišnjem za 28 posto, najviše od 1991, kada je počela da se vodi ova evidencija za evrozonu, prenosi Rojters.

Među sektorima, najviše su stradali proizvodnja trajne robe za široku potrošnju s padom od 28,9 odsto na mesečnom nivou i od 47,7 procenta na godišnjem, kao i proizvodnja kapitalnih dobara, gde je mesečni pad iznosio 26,6 a međugodišnji 40,9 posto.

Najveća privreda evrozone, Nemačka, zabeležila je pad industrijske proizvodnje u aprilu od 30,2 procenta na godišnjem nivou, dok su Francuska i Italija, druge dve najjače ekonomije u bloku, registrovale još veći pad u iznosu od 34,9, odnosno 42,5 posto, respektivno.

Industrija u četvrtoj najvećoj ekonomiji, Španiji, potonula je za 34,3 procenta.

Najmanja ekonomija zone evra, Luksemburg, prošla je najgore, budući da se njena industrija stropoštala za 43,9 posto u aprilu,

Irska je bila jedina zemlja u 27-članoj Evropskoj uniji koja je u posmatranom mesecu ostvarila rast proizvodnje za 5,5 odsto međugodišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: