Rekordni gubitak: Najgora godina u istoriji avio-industrije

Kriza uzrokovana korona virusom avionskim kompanijama uzrokovaće rekordni godišnji gubitak od 84 milijarde dolara.

Svet

Izvor: Al Džazira

Sreda, 10.06.2020.

07:57

Rekordni gubitak: Najgora godina u istoriji avio-industrije
Foto: Depositphotos, kasto

Zbog toga će se 2020. pamtiti kao "najgora godina u istoriji avionske industrije", objavilo je Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA).

I dok se oporavak avionskih putovanja ubrzava u Aziji i ponovo postupno uspostavlja u Evropi i Severnoj Americi, aviokompanije broje troškove višesedmičnog izgubljenog poslovanja, povećanu gomilu duga i smanjene izglede buduće potražnje.

"Finansijski ćemo 2020. pamtiti kao najgoru godinu u istoriji avionske industrije", kazao je glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac, prenosi Hina.

Ipak, u IATA-i očekuju da će sljedeće godine avionski putnički saobraćaj porasti za 55 posto, sa depresivnog ovogodišnjeg nivoa, no to će i dalje biti 29 posto ispod nivoa iz 2019. godine.

To udruženje u svojoj ažuriranoj proceni prognozira da će avionski sektor i u 2021. godini belžiti gubitak, i to od najmanje 15,8 milijardi dolara.

Ograničenja putovanja i oprez potrošača

Tako će ukupni gubici zbog krize dostići blizu 100 milijardi dolara.

Čak i na tržištima na kojima je zaraza opala aviokompanije su i dalje suočene s nizom ograničenja putovanja i oprezom potrošača.

Britanske vlasti tako su uvele karantin u trajanju od 14 dana za putnike koji sleću u tu zemlju, što je izazvalo ljutite reakcije turističke industrije i pretnje sudskim postupcima, pa se razmatra ublažavanje takvog režima u korist uspostave "vazdušnih koridora" do dogovorenih odredišta.

IATA apeluje na vlade da se suzdrže od karantinskih mera koje odvraćaju većinu putnika od putovanja, navodeći da su sigurnosne mere u avionu, uključujući obavezne maske, adekvatne.

"Takve mere bi trebalo vladama da daju sigurnost da mogu da otvore granice bez karantinskih mera", rekao je De Juniac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: