"Posao veka": Italija prodaje Egiptu oružje za devet milijardi dolara

Italijanska vlada se sprema da proda Egiptu oružja vredno devet milijardi evra, piše dnevni list "Fato Kotidijano".

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.06.2020.

14:34

Foto: Epa/SHAHZAIB AKBER

Već je odobrena prodaja dva broda i Egipat ostaje najveći kupac italijanskog oružja.

Tim povodom zajedničkim saopštenjem oglasile su se organizacije i udruženja civilnog društva, koje "posao veka" nazivaju "neprihvatljivim, skandaloznim i otvoreno suprotnim vladajućem zakonu Italije".

Zakon, navodi se u saopštenju, ne samo da izričito zabranjuje izvoz naoružanja u zemlje čije su vlade odgovorne za utvrđena kršenja međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, već i propisuje da izvoz i prodaja naoružanja moraju biti u skladu sa spoljnom odbrambenom politikom Italije.

Prodaja oružja Egiptu je, po njihovoj oceni, problematična iz najmanje dva razloga: Vlada egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija ima u Libiji ulogu suprotnu interesima Italije, ali još više zbog kršenja ljudskih prava.

Naime, pre četiri godine u Kairu je uhapšen, mučen i ubijen italijanski student-postdiplomac Džulio Redženi, a krivci još nisu pronađeni, a po nekim indicijama, u ubistvo su umešane egipatske tajne službe.

Mediji podsećaju na još svežiji slučaj studenta iz Italije, egipatskog porekla, Patrika Zakija, koji je u Egiptu uhapšen za vreme školskog raspusta prošle godine, i još se nalazi u zatvoru uprkos apelima međunarodnih organizacija za ljudska prava i italijanske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: