Produženo smanjenje proizvodnje nafte

Grupa zemalja izvoznica nafte poznata kao OPEC+ je u aprilu dogovorila da će ponudu tokom maja i juna smanjiti za 9,7 miliiona barela dnevno.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 07.06.2020.

09:28

Produženo smanjenje proizvodnje nafte
Foto: Depositphotos, cherezoff

To će se smanjenje produžiti i na juli, složile su se na početku video konferencije članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenele su u subotu uveče svetske novinske agencije.

Naime, prema ranijem dogovoru proizvodnja je trebalo da bude smanjena na 7,7 milion barela dnevno u razdoblju od juna do decembra.

Cena barela nafte na londonskom tržištu popela se u petak na najviši nivo u poslednja tri meseca, iznad 42 dolara, nakon što je u aprilu zaronila ispod 20 dolara. Ali cene nafte i dalje su za trećinu niže nego krajem 2019. godine, prenosi Seebiz.

Saudijska Arabija, vodeća zemlja OPEC-a, i Rusija, moraju da balansiraju povećanje cena nafte kako bi zadovoljile svoje budžetske potrebe, ali ne iznad 50 dolara za barel, jer ne žele ponovno povećanje američke proizvodnje iz škriljaca, napominje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: