Narudžbe fabrika poniru, stižu vremena "mršavih krava"

Fabričke narudžbe u Nemačkoj su u aprilu opale čak i više nego što se očekivalo, zbog jačajućeg uticaja pandemije na najveću evropsku ekonomiju.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 05.06.2020.

14:15

Narudžbe fabrika poniru, stižu vremena
Foto: Depositphotos, sqback

Ministarstvo privrede je danas saopštilo da su industrijske narudžbe u aprilu opale za 25,8 odsto u odnosu na mart.

Ekonomisti su predviđali pad od 19,9 odsto za april, koji se smatra najgorim mesecom ekonomskog pogoršanja pripisanog pandemiji i sanitarnim merama koje je trebalo da uspore njeno širenje. Pad je već u martu bio 15 odsto, što nagoveštava da su pred nemačkom industrijom "mršava vremena".

Nemačka je već u recesiji, a vladini ekonomski savetnici predviđaju za ovu godinu smanjenje BDP između šest i sedam odsto.

Nemačka se ove nedelje saglasila o isplati 130 milijardi evra stimulacije, uključujući poreske olakšice i subvencije za kupovinu električnih vozila. To dolazi na 540 milijardi evra finansijske pomoći vlada evrozone, koja obuhvata kreditne linije iz Fonda pomoći za evro, kao i iz dugoročnijeg fonda EU za oporavak od 750 milijardi evra, na kojem se još radi.

Evropska centralna banka dodatno je danas program hitne podrške za suzbijanje posledica pandemije povećala na 1,35 hiljada milijardi evra, pošto nastoji da održi pristupačan kreditni tok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: