Velike razlike u cenama popularne kafe: Evo gde je najskuplja

Cene popularne kafe kompanije Starbaks u gotovo 16.000 poslovnica širom sveta mnogo se razlikuju.

Svet

Izvor: Nezavisne

Četvrtak, 04.06.2020.

14:24

Velike razlike u cenama popularne kafe: Evo gde je najskuplja
Foto: Depositphotos, IgorVetushko

Stranica "Finder.com" napravila je, pretvorivši u dolare, poređenje cena te kafe širom sveta.

Prema toj platformi, stanovnici Danske plaćaju najskuplju cenu za vrući napitak - 6,05 dolara. Švajcarska je na drugom mestu u međunarodnom poređenju s 5,94 dolara za late, na trećem mestu je Finska s 5,40 dolara, prenose Nezavisne.

Nemačka je deveta na listi - ovdje jedna late kafa košta 4,39 dolara. Najjeftinija kafa, prema podacima sajta "Finder.com", je u Turskoj a iznosi 1,78 dolara po lateu.

Poređenje cena koje pravi kompanija Zaster stavlja Cirih na prvo mesto skupih lokacija, a London u sredinu, dok Južna Afrika figurira kao najjeftinija sa 1,72 evra za napitak.

Kada ja reč o Evropi, poređenje na "Finder.com" pokazuje da je kafa u severnoj Evropi, tj. Danskoj, Švedskoj i Finskoj (prosečno 6,35 dolara za late) veća za 20 centi nego u zapadnoj Evropi (prosečno 6,05 dolara), dok su cene u južnoj i istočnoj Evropi niže. To je otprilike u skladu s troškovima života u tim krajevima.

Sa druge strane, iznenađuje činjenica da su SAD tek na 16. mestu u rang-listi "Finder.com" sa samo 4,30 dolara po šoljici napitka.

Prema studiji, veliki kapučino košta u proseku svega 2,75 dolara, a u inače skupoj metropoli Njujorku najskuplji je u celoj zemlji sa 3,25 USD.

Tamo još košta manje nego na primer u Minhenu ili Berlinu - iako je Njujork inače poznat kao skupi grad.

Kafa Starbaksa takođe je skupa na Bliskom istoku - 7 dolara za veliki late u Saudijskoj Arabiji, a u Aziji, pa čak i u Južnoj Americi, prema poređenju cena, kafa je skuplja nego u SAD. Prema godišnjem izveštaju za 2019. godinu, Starbaks je u protekle tri godine ostvario više od 70 odsto prodaje prodajom pića, a samo 20 odsto prihoda dolazilo je od prodaje mafina i sličnih proizvoda.

Usput, kompanija ne samo da ostvaruje toliko velike prodaje od visokih cena jednostavnih pića kao što su late ili kapučino, već veliki deo prihoda, prema Handelsblatu, dolazi od prodaje posebnih pića poput sojinog karamel kapučina. Handelsblat izveštava kako se cena takvog napitka izračunava prema Starbaksu.

Ako napitak košta 7,65 evra, kupac stoga plaća samo malo više od polovine za sam kapučino - a zatim doplatu od nešto manje od 50 centi za sojino mlijeko, manje od evro za dodatak kafe i još nešto manje od evra za kremu i gotovo 80 centi za malo karamela. Ali očigledno se isplati: prema godišnjem izveštaju Starbaksa, kompanija je u 2019. godini imala približno 26,5 milijardi dolara prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: