Amerika ima novi plan za zaustavljanje Severnog toka 2

Vašington -- Američki senatori pripremili su plan za proširenje sankcija protiv projekta Severni tok 2, saopštila je agencija Blumberg, pozivajući se na nacrt dokumenta.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Getty images, Sean Gallup
Foto: Getty images, Sean Gallup

Prema informacijama agencije, planira se da ranije uvedene sankcije budu primenjene na sve aktivnosti koje se tiču polaganja cevi, ali i osiguranja, što znači da će se ubuduće ograničenja primenjivati i na osiguravajuće kompanije koje pružaju usluge tankerima koji rade na gasovodu.

U tekstu predloga zakona biće ukazano da će se svako ko učestvuje u projektu u bilo kom svojstvu "momentalno suočiti sa ozbiljnim američkim sankcijama", izjavio je senator Ted Kruz.

Govoreći o Severnom toku 2, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov ranije je izjavio da zvanični Vašington nema moć da zaustavi izgradnju gasovoda.

"Odgovoriću žestoko i kratko – nemaju", rekao je ambasador u intervjuu za televiziju Rusija 1 odgovarajući na pitanje novinara da li Vašington može da kompletno stopira taj projekat, prenosi Sputnjik.

Prethodno je Blumbergpisao o tome da bi Rusija uskoro mogla da finalizuje izgradnju gasovoda Severni tok 2 koristeći brod Akademik Čerski.

Ovaj brod je još u februaru isplovio iz luke Nahotka na Dalekom istoku Rusije, nakon čega je više puta menjao pravac, da bi konačno uplovio u luku Mukran, gde se i nalazi logistički terminal projekta Severni tok 2.

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 i Turskog toka. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija Olsiz povinovala se zahtevima SAD.

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije Nord strim 2, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

strana 1 od 175 idi na stranu