Rusija ulaže pet biliona rubalja u obnovu privrede

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mihail Mišustin razgovarali su o detaljima plana za oporavak ruske ekonomije od posledica pandemije koronavirusa.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 02.06.2020.

15:39

Rusija ulaže pet biliona rubalja u obnovu privrede
Foto: Epa, Alexey Nikolsky Sputnik Krem

Ruski lider je istakao da je cilj države da stabilizuje situaciju, ali je glavni zadatak da se podrže građani i kompanije.

Prema rečima Mišustina, plan sadrži kompleks različitih mera, a nakon perioda oporavka ekonomija bi trebalo da beleži veći rast nego pre krize.

Dokument sadrži oko 500 tačaka, a vrednost projekta je oko pet biliona rubalja (pet hiljada milijardi rubalja), prenosi Sputnjik.

Plan se sastoji od tri faze:

1. Do kraja 2020. godine situacija bi trebalo da se stabilizuje.

2. Do drugog kvartala 2021. godine ekonomija bi trebalo da se oporavi.

3. Od četvrtog kvartala 2021. godine očekuje se rast ekonomije.

Putin je naglasio da je ruska Vlada uradila ogroman, ozbiljan posao kada je reč o planu za oporavak ekonomije.

On je dodao da se od jula može pristupiti realizaciji plana, i da bi se to trebalo odvijati bez pauze.

Ruski predsednik je krajem aprila poručio da se razradi akcioni plan oporavka ekonomije nakon ograničavajućih mera koje su uvedene zbog virusa korona.

Prema prognozama Ministarstva za ekonomski razvoj, ruska ekonomija će 2020. godine beležiti pad od pet odsto. Ministarstvo očekuje da će sledeće godine BDP porasti za 2,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: