Afrika: Ekonomski gubici zbog pandemije 69 milijardi dolara

Afričke zemlje su zbog pandemije koronavirusa pretrpele ekonomsku štetu od najmanje 69 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

16:38

Afrika: Ekonomski gubici zbog pandemije 69 milijardi dolara
Foto: Depositphotos, besphoto

Glavna sekretarka Komisije Ujedinjenih nacija za afričku ekonomiju Vera Songve za Anadoliju je rekla kako je od uvođenja karantina u zemljama Afrike zaustavljen ekonomski rast i da je siromaštvo u porastu, prenosi Anadolija.

"Zbog restriktivnih mera i karantina, u 42 afričke zemlje izazvan je ekonomski gubitak od 69 milijardi dolara. U najboljem scenariju ćemo imati pad ekonomskog razvoja sa 3,2 na jedan odsto", navela je Vera Songve.

Ističući kako veliki broj porodica u Africi preživljava od novca koji im rodbina šalje iz inostranstva, ona je rekla da je i turistički i uslužni sektor u Africi pretrpeo velike gubitke, prenosi Al Džazira.

"Ekonomske posledice će dovesti i do dodatnog rasta društvene nejednakosti u Africi", rekla je Vera Songve.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Africi (ACDC), u zemljama tog kontinenta koronavirusom je zaraženo više od 150.000 ljudi, a umrlo je blizu 4.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: