Proizvođač kamiona razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta

Švedski proizvođač kamiona Skanija objavio je da zbog smanjene potražnje u vreme pandemije koronavirusa razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta.

Svet

Izvor: Biznisinfo.ba

Utorak, 02.06.2020.

09:40

Proizvođač kamiona razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta
Foto: Depositphotos, artzzz

"Kriza zbog koronavirusa prisiljava nas da smanjimo nivo aktivnosti, a to znači da prema našim procenama imamo 5.000 više zaposlenih u svetu nego što nam je potrebno", saopštio je izvršni direktor Henrik Henrikson.

Skanija će po njegovim rečima sprovesti "analizu do 1.000 radnih mesta s visokom stručnom spremom" u sedištu u Sedertelju, južno od Stokholma.

S obzirom na procenu o sporoj obnovi potražnje, "organizaciju moramo prilagoditi novom stanju već u ovoj godini", rekao je Henrikson, prenosi Biznisinfo.

Kompanija je odbila da komentariše kako će potez uticati na radna mesta u drugim zemljama.

Navode da su koristili pakete podrške za radnike na skraćenom radnom vremenu, koje im je odobrilo nekoliko vlada, a podržali su ih sindikati i zaposleni.

Predstavnici sindikata s upravom i odborom rade na nalaženju mogućnosti za uštedu troškova, ali to ne isključuje smanjenje broja radnih mesta.

Skanija je članica grupe Folksvagen a prošle je godine isporučila 91.700 kamiona i 7.800 autobusa. Posluje u više od 100 zemalja i ima oko 51.000 zaposlenih. Proizvodnja joj je organizovana u Evropi, Latinskoj Americi i Aziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: