Amerika rasprodaje imovinu u Hongkongu

Američka vlada je počela da rasprodaje imovinu u jednom od prestižnih delova Hongkonga usled napetosti između Vašingtona i Pekinga, piše "Blumberg".

Svet

Izvor: Sputnik

Nedelja, 31.05.2020.

11:42

Amerika rasprodaje imovinu u Hongkongu
Foto: Depositphotos,leungchopan

Prema pisanju agencije, vrednost američkog zemljišta i nekoliko vila na jugu ostrvskog dela Hongkonga procenjuje se na 1,3 milijarde dolara. Stejt department je kupio imovinu 1948. godine.

Ranije je Vašington kritikovao Nacionalni narodni kongres Kine zbog usvajanja rezolucije o izradi zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, piše Sputnjik.

Američke vlasti ocenjuju ovaj korak kao kršenje autonomnog statusa te teritorije i obećali su da će odgovoriti sankcijama. Predsednik Donald Tramp je izjavio da je američka strana pokrenula proces ukidanja svih povlastica koje je imao Hongkong.

Ranije je Kina saopštila da je "krajnje neophodno" da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe. SAD smatraju katastrofalnom odluku Pekinga i naglašavaju da ona potkopava autonomiju i slobodu Hongkonga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: