Protest ispred fabrike Renoa protiv ukidanja radnih mesta

Pariz -- Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je jutros ispred fabrike Renoa u Mobežu u Francuskoj, protiv odluke te kompanije da ukine 15.000 radnih mesta u svetu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  Depositphoto, vician
Foto: Depositphoto, vician

Od toga je 4.600 radniih mesta u Francuskoj.

Demonstranti su se na poziv sindikata zaposlenih u Renou okupili ispred fabrike i pešice prešli oko šest kilometara do zgrade opštine u Mobežu.

Fabrika, koja ima oko 2.100 zaposlenih, ne radi od petka. Uprava fabrike planira da deo proizvodnje prebaci u grad Due koji se nalazi oko 70 kilometara od Mobeža.

"U toku je zemljotres. Želimo da ovde zadržimo fabriku. Za nas je današnji protest veoma važan. Želimo da kažemo vladi i Renou da su zaposleni i stanovnici tog dela grada veoma vezani za fabriku", rekao je jedan demonstrant.

Zajedno sa zaposlenima u Renou na protestu su bili i gradski odbornici koji su nosili ešarpe u bojama francuske zastave.

Fabrika Reno, u ekonomskim teškoćama zbog epidemije korona virusa, saopštila je u petak da će ukinuti oko 15.000 radnih mesta u fabrikama u svetu u okviru trogodišnjeg plana štednje oko dve milijarde evra.

strana 1 od 178 idi na stranu