Francuski auto-gigant ukida 15.000 radnih mesta

Pariz -- Reno će ugasiti 15.000 radnih mesta širom sveta, u okviru plana za smanjenje troškova u iznosu od dve milijarde evra, javlja britanski javni servis BBC.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Etienne Laurent
Foto: Epa, Etienne Laurent

"Ovaj plan je od esencijalnog značaja", izjavila je glavna izvršna direktorka Klotild Delbo, koja je najavila i smanjenje proizvodnje kako bi se kompanija fokusirala na profitabilnije modele automobila.

Otprilike 4.600 radnih mesta biće ugašeno u Francuskoj, a firma je danas saopštila da je započela razgovore sa sindikatima o tom pitanju.

U Renou se nadaju da će ovaj pla realizovati bez otpuštanja, putem programa dobrovoljnih odlazaka, premeštanjem zaposlenih unutar kompanije i prekvalifikacijom.

Strateški partner Renoa, japanski Nisan, juče je takodje najavio veliko smanjenje broja zaposlenih.

Iz Renoa, u kojem francuska država ima 15 posto vlasništva, naveli su da se razmatra smanjenje radne snage na šest lokacija. Kompanija je dodala da će troškove srezati i putem redukovanja broja kooperanata u oblastima kao što je inženjering, smanjenjem broja komponenti koje koristi, zamrzavanjem planova širenje u Rumuniji i Maroku i smanjenjem proizvodnje menjača širom sveta.

U Renou planiraju da do 2024. godine smanje globalne proizvodne kapacitete na 3,3 miliona vozila sa sadašnjih 4,0 miliona, i da se fokusiraju na oblasti kao što je proizvodnja malih kombija ili električnih automobile, prenosi BBC.

strana 1 od 178 idi na stranu