Broj otpuštenih radnika u Americi premašio 40 miliona

Njujork -- U Sjedinjenim Državama je prošle sedmice podneto još 2.100.000 novih zahteva za dobijanje naknade za nezaposlenost, saopštilo je danas Ministarstvo rada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/shirotie
Foto: Depositphotos/shirotie

Sa novim zahtevima, ukupan broj ljudi koji su od sredine marta ostali bez posla zbog pandemije kovida 19 povećao se na preko 40 miliona, izveštava Njujork tajms (NYT).

Ovo je osma nedelja zaredom da se broj novih prijava za dobijanjem naknade smanjuje u odnosu na martovski rekord od gotovo 6,9 miliona u jednoj sedmici, ali njihov nivo i dalje daleko nadmašuje dosadašnji istorijski maksimum, dodaje se u tekstu u Njujork tajmsu

Najnoviji zahtevi, po oceni lista, možda nisu isključivo rezultat novih otpuštanja, već i činjenice da državne agencije za nezaposlene, koje su zatrpane gomilom zahteva, kasne sa njihovim prosleđivanjem nadležnim službama.

Naredba "ostani kod kuće" i ograničenja poslovanja ukidaju se širom zemlje, a nekim radnicima su upućeni pozivi da se vrate na posao. Ipak, ponovno otvaranje ekonomije i dalje je neujednačeno i nepotpuno jer pandemija koronavirusa još sputava poslovanje, piše Njujork tajms.

strana 1 od 178 idi na stranu