Austrija uvodi zakon o zaštiti firmi od stranog preuzimanja

Ministarka privrede Austrije Margarete Šrambek najavila je danas zakon kojim bi se zaštitile domaće kompanije od preuzimanja iz inostranstva.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2020.

13:41

Austrija uvodi zakon o zaštiti firmi od stranog preuzimanja
Foto: Depositphotos/DragonImages

Prema nacrtu zakona, koji će ovih dana biti upućen na razmatranje, predviđa se obaveza odobravanja investicija iz trećih država od udela od 25 odsto.

U oblastu odbrane, energetike, digitalne infrstrikture, vodoprivrede, podataka, nauke i razvoja, na primer vakcina, lekova, kao i medicinske opreme, investicije koje predviđaju udeo veći od 10 odsto moraju biti odobravani od države.

Ministarka je navela je primer oblasti u kojoj je potrebna delotvorna kontrola navela kompaniju "Themis Bioscience", koja radi na razvoju vakcine protiv koronavirusa, a koja je ove nedelje prodata američkom koncernu "Merck & Co".

"Naravno da želimo i dalje investitore, ali u budućnosti želimo da imamo mogućnost da utičemo na prodaje“, objasnila je ministarka Šrambek.

Podsetila je da kontrole investicija postoje u SAD, Kini i u EU.

Austrija, prema njenim rečima, ne sme biti naivna, jer su investitori već krenuli u "šoping ture", tražeći interesantne kompanije po niskoj ceni.

Ministarka Šrambek smatra da Kina i SAD imaju jasan plan, a to je da se povuče "znanje" iz Evrope.

"Tome želimo da stanemo na put", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: