Avio-grupa LATAM zatražila zaštitu od bankrota u SAD

Latinoamerička vazduhoplovna grupa LATAM podnela je danas zahtev za zaštitu od bankrota u SAD.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

14:07

Avio-grupa LATAM zatražila zaštitu od bankrota u SAD
Foto: Depositphotos, aapsky

Tako su postali najveći avio-prevoznik koji traži hitnu reorganizaciju poslovanja zbog korona krize.

Najveći avio-prevoznik u Latinskoj Americi se tako pridružio rivalskoj kompaniji iz Kolumbije, Avianka Holdingu, koja je takođe podnela zahrtev za stečaj u SAD, izveštava Rojters.

Međutim, za razliku od Avianke, čileanski LATAM je četiri godine zaredom ostvarivao profit u ukupnoj vrednosti većoj od 700 miliona dolara. Nedavno je odobrio i isplatu dividende.

LATAM je od izbijanja pandemije Kovid-19 otpustio 1.800 radnika od ukupno preko 40.000 zaposlenih, što je i dovelo do njenog zahteva za stečaj.

"Sproveli smo niz teških mera da bismo umanjili uticaj ovog neviđenog poremećaja u avio-industriji, ali na kraju ovaj put predstavlja najbolju opciju", naveo je generalni direktor LATAM-a, Roberto Alvo, u saopštenju povodom podnošenja zahteva.

LATAM će nastaviti da leti dok je pod zaštitom od bankrota. Njegovi ogranci u Argentini, Brazilu i Paragvaju nisu uključeni u zahtev za stečajem.

Čile do sada nije prihvatio zahteve kompanije da finansijski pomogne LATAM-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: