Sud presudio: Poslodavci dužni da plate deo kirije za rad od kuće

Bern -- Švajcarski poslodavci dužni su da svojim zaposlenima za rad od kuće plate jedan deo kirije, zaključio je sud u Cirihu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, lofilolo
Foto: Depositphotos, lofilolo

Tužbu protiv firme podneo je jedan zaposleni koji je tražio obeštećenje za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi da plati deo kirije

Međutim, sudija je doneo zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtev za obeštećenje.

Prema presudi je firma dužna da plati obeštećenje i to i retroaktivno 150 franaka mesečno. Eksperti smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posledice, posebno za rad od kuće za vreme koronavirus-krize.

Oni ističu da zaposleni imaju pravo na obeštećenje ako su prinuđeni, ne svojom voljom, da rade od kuće, a da onaj ko to čini na osnovu sopstvene volje ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju na to da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.

strana 1 od 178 idi na stranu