Rusija uvela zabranu uvoza goriva

Moskva -- Vlada Rusije je do 1. oktobra 2020. uvela privremenu zabranu uvoza benzina, dizel goriva i kerozina, kao i nekih drugih vrsta goriva, saopšteno je iz vlade.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa/YAHYA ARHAB
Foto: Epa/YAHYA ARHAB

"Da bi se osigurala energetska bezbednost Ruske Federacije i stabilizovala situacija na domaćem tržištu goriva, Vlada Rusije odlučila je da se od dana stupanja na snagu ove odluke do 1. oktobra 2020. godine uspostavi privremena zabrana uvoza goriva u Rusku Federaciju prema spisku, navedenom u dodatku", piše u dokumentu.

Na spisku se nalaze benzin za automobile, dizel gorivo, kerozin, gorivo za brodove i lož ulja, prenosi Sputnjik. Trajanje odluke može se izmeniti do 15. jula 2020. godine, dodaje se u dokumentu.

Kako je početkom aprila izjavio predsednik Odbora za energetiku Državne dume Rusije Pavel Zavaljni, Rusija proizvodi mnogo više goriva nego što troši.

Pri tome cene goriva ne zavise direktno od vrednosti nafte na svetskom tržištu, to jest, unutrašnje tržište zaštićeno je od spoljne situacije sa cenama, bez obzira na to da li su visoke ili niske.

Dve trećine cene goriva i maziva čine porezi i akcize, uključujući akcize na gorivo koje idu u regionalne fondove za puteve.

strana 1 od 178 idi na stranu