Broj kineskih preduzeća u Nemačkoj opada četvrtu godinu zaredom

Broj novih kineskih preduzeća u Nemačkoj opada četvrtu godinu zaredom

Svet

Izvor: nezavisne.com

Nedelja, 24.05.2020.

12:22

Broj kineskih preduzeća u Nemačkoj opada četvrtu godinu zaredom
Foto: Depositphotos, Alexis84

Dok se Peking više fokusira na domaće tržište, najveći strani investitor u Nemačkoj su SAD.

Ekonomski angažman Narodne Republike Kine u Nemačkoj neprestano opada, piše SeeBiz. Azijska supersila prvi put nakon deset godina nije među tri najvažnija strana ulagača u Nemačkoj: prošle godine su samo 154 kineske kompanije otvorile svoje filijale u Nemačkoj, pokazuju podaci državne agencije za razvoj poslovanja u Nemačkoj pod nazivom Trejd & invest (GTAI).

Ovaj negativni trend primetan je već neko vreme. Robert Herman, generalni direktor Trejd & invest (GTAI) kaže kako "pad broja kompanija iz Kine koje se nastanjuju u Nemačkoj traje već četiri godine”. "Dok je u 2016. ovde bilo 281 kompanija, taj se broj sada gotovo prepolovio", prenose Nezavisne novine.

Prvi put, otkako je pre 11 godina počelo prikupljanje podataka o stranom investiranju, Kina više nije među top tri ulagača u Nemačkoj, nego je na četvrtom mjestu. SAD su opet na prvom mestu (302 projekta), a slede Velika Britanija (185) i Švajcarska (184).

"SAD su i dalje najvažnija zemlja iz koje dolaze strane investicije u Nemačku," kaže direktor GTAI Herman.

Tome je doprinela i tamošnja poreska reforma.

"Zahvaljujući toj reformi kompanije imaju više kapitala, koji koriste za ulaganje i širenje poslovanja", rekao je izvršni direktor GTAI.

Britanski investitori trenutno sve više ulažu i učvršćuju svoje pozicije u Nemačkoj. Od 2016. godine, kada je održan referendum o Bregzitu, neprestano se povećava broj britanskih firmi koje se nastanjuju u Nemačkoj.

"To nije nešto što ima veze samo s Bregzitom", rekao je Herman. "Tu su i britanske kompanije koje žele da se prošire i učvrste u kontinentalnom delu Evrope".

Kada je reč o razlozima smanjenja interesa Pekinga za Nemačku, direktor GTAI Herman kaže da "kineska vlada, koja reguliše izvoz kapitala, sve više obraća pažnju na to da se usredsredi na ulaganja u sopstvenu državu". U Kini je u poslednje vrijeme ekonomija rasla sporije nego u prethodne tri decenije zbog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: