Auto-gigant u problemima: Neće preživeti krizu?

Pariz -- Francuski ministar finansija Bruno Le Mer upozorava da je zbog mera preduzetih u pandemiji proizvođač automobila Reno u ozbiljnim finansijskim teškoćama.

Izvor: novac.jutarnji.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, photoholmov
Foto: Depositphotos, photoholmov

Bez državne pomoći kompanija možda neće preživeti, piše portal Bankar.me.

U razgovoru za Radio Europe 1, ministar Bruno Le Mer naglasio je da će francuska vlada, koja je jedan od najvećih deoničara kompanije u ime države, odobriti pomoć nakon što je Reno obavesti o svojoj strategiji

"Stav vlade i države kao deoničara je da Flins ne sme biti zatvoren", naglasio je francuski ministar finansija komentarišući medijske izveštaje da Reno razmatra zatvaranje nekoliko fabrika u Francuskoj, uključujući i najvažnije u Flinsu, severno od Pariza.

Francuska država ima 15 odsto udela u Renou, a status najvećeg deoničara kompanije deli sa japanskim Nisanom.

Vlada trenutno pregovara o zajmu u iznosu od pet milijardi dolara sa Renoovim menadžmentom, koji, prema rečima ministra, neće biti odobren dok kompanija ne predstavi svoju strategiju. To će morati da uključuje ​​prelaz na ekološkija vozila, a vlada takođe očekuje od Renoa i veću produktivnost i veći udeo domaćih vozila, posebno električnih.

Reno je u prvom kvartalu ove godine ostvario 10,1 milijardu evra prihoda od prodaje, što je pad od 19,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom cele prošle godine rezultati su bili najgori u deceniji. U društvu se problemi pripisuju posledici nove pandemije korona virusa, koja većini proizvođača automobila uzrokuje velike glavobolje.

Prodaja novih vozila u EU pala je u aprilu za više od 75 procenata, što je najveći pad otkako Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) prati statistiku. U Francuskoj se prodaja smanjila za 88,8 odsto.Auto-

strana 1 od 178 idi na stranu