"Džonson bi da smanji prisustvo Huaveja u Britaniji"

Britanski premijer Boris Džonson planira da smanji učešće kineskog Huaveja u britanskoj 5G mreži, piše Dejli Telegraf.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 23.05.2020.

14:30

Foto: Epa, Aleksandar Plavevski

Iako kabinet britanskog premijera odbija da komentariše ovu informaciju, očekuje se da Džonson smanji učešće kineske kompanije na britanskom telekomunikacionom tržištu u želji da nakon izlaska iz EU, osnaži svoju poziciju u trgovinskim pregovorima sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ocenjuje londonski list.

"Džonson i dalje želi dobre odnose sa Kinom, ali poslovanje sa Huavejom će biti značajno smanjeno, i to najkraćem roku", saznaje Dejli telegraf iz dobro upućenog izvora, prenosi Rojters.

SAD su ocenile da Huavej predstavlja bezbednosni rizik, pa je Vašington upozorio svoje saveznike da bi korišćenje Huavejeve tehnologije moglo da ih izopšti iz zajedničke obaveštajno-informativne mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: