Prioritet Kine borba protiv siromaštva i izgradnja naprednog društva

Kina će ove godine raditi na tome da obezbedi ostvarenje razvojnih ciljeva pobedom u borbi protiv siromaštva.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2020.

13:27

Prioritet Kine borba protiv siromaštva i izgradnja naprednog društva
Foto: Depositphotos, daboost

Takođe, baviće se i dovršetkom izgradnje umereno prosperitetnog društva u svim aspektima, ne utvrđujući stopu ekonomskog rasta za 2020. godinu.

Odluka da se ne definiše ciljani rast doneta je zato što će se zemlja suočiti sa nekim faktorima u razvoju koje je teško predvideti zbog velike neizvesnosti u pogledu pandemije COVID-19 i svetskog ekonomskog i trgovinskog okruženja, rekao je danas premijer Li Kećijang u uvodnom izlaganju na otvaranju trećeg zasedanja 13. Nacionalnog narodnog kongresa.

"Neutvrđivanje konkretne ciljane stope ekonomskog rasta omogućiće nam da se koncentrišemo na obezbeđenje stabilnosti na šest frontova i sigurnosti u šest područja", rekao je Li, izveštava agencija Sinhua.

Na taj način, dodao je, Kina će uspeti da sačuva temelje ekonomije stabilnim.

"Očuvanje bezbednosti donosi stabilnost koja je potrebna za ostvarivanje napretka, čime se postavlja čvrst temelj za ostvarenje našeg cilja - izgradnja umereno prosperitetnog društva u svim aspektima", istakao je Li.

Šest frontova obuhvata zaposlenost, finansijski sektor, spoljnu trgovinu, strana ulaganja, domaće investicije i predviđanja, a šest područja - sigurnost radnih mesta, osnovne životne potrebe, poslovanje tržišnih subjekata, sigurnost hrane i energije, stabilnost industrijskih i lanaca snabdevanja i normalno funkcionisanje vlada na primarnom nivou, navodi Sinhua.

Prioritet će biti stabilizacija zaposlenosti i obezbeđenje životnog standarda, piše u vladinom izveštaju podnetom Nacionalnom kongresu na razmatranje.

Kina namerava da ove godine otvori preko devet miliona novih radnih mesta u gradskim sredinama i da zadrži stopu gradske nezaposlenosti na oko 6,0 odsto, i nastojaće da iskoreni siromaštvo među stanovnicima u svim selima i okruzima koji trenutno žive ispod granice siromaštva.

Vlada planira da utvrdi fiskalni deficit iznad 3,6 procenata BDP-a, što znači povećanje deficita za jedan bilion juana (oko 141 milijardi dolara) u odnosu na prošlu godinu. Takođe će emitovati državne obveznice u iznosu od bilion juana u cilju kontrole epidemije COVID-19.

Zemlja će dodatno srezati poreze i takse za preduzeća kako bi smanjila korporativna opterećenje za preko 2,5 biliona juana, uz istovremeno povećanje finansijske podrške za stabilno poslovanje.

"Sada i u izvesnom predstojećem period Kina će suočavati sa rizicima i izazovima kao nikada do sada", rekao je Li.

Dodao je, međutim, da zemlja ima jedinstvene političke i institucionalne snage, snažnu ekonomsku osnovu, ogroman tržišni potencijal i stotine miliona inteligentnih i marljivih ljudi.

"Ako se uhvatimo u koštac sa izazovima, podstaknemo poverenje u razvoj, stvorimo snažan zamajac rasta i u ovom važnom periodu iskoristimo maksimum strateških mogućnosti za naš razvoj, mi ćemo, bez sumnje, uspeti da prebrodimo ova izazovna vremena", zaključio je Li Kećijang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: