Najveći pad fabričke proizvodnje u Britaniji u više od 40 godina

London -- Britanske fabrike su zabeležile najoštriji pad proizvodnje u više od četiri decenije tokom tri meseca, uključujući i mesec maj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, tzido
Foto: Depositphotos, tzido

Oko polovina tih fabrika primenila je delimičnu obustavu rada zbog pandemije Kovid-19, saopštila je danas Konfederacija britanske industrije (CBI).

Bilans proizvodnje je, prema saopštenju CBI, tokom tromesečnog perioda pao na minus 54 u maju u odnosu na minus 21 iz aprila, što je najniži rezultat od kada je počelo praćenje ovih pokazatelja u julu 1975, izveštava Rojters.

Obim industrijskih narudžbina potonuo je na najniži nivo od oktobra 1981. na minus 62 u maju sa nivoa od minus 56 prethodnog meseca.

Otprilike tri četvrtine proizvođača prijavilo je probleme s novčanim tokom i nisu mnogo optimističniji prema budućim izgledima, s obzirom na to da se bilans očekivane proizvodnje za naredna tri meseca skromno poboljšao na minus 49 u odnosu na minus 67 koliko je iznosio u aprilu.

Ranije danas objavlkeno je posebno istraživanje menadžera nabavke u proizvodnom sektoru, koje je takođe dalo sumornu sliku prilika za maj.

Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, fabrička proizvodnja u Britaniji je pala za 4,6 odsto u martu, pošto je krajem meseca počela primena mera ograničenja kretanja, mada samim fabrikama nije bila naložena obustava rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 178 idi na stranu