Frilenseri bi se odrekli polovine svojih satnica u zamenu za stalan posao

Frilenseri i nezavisni radnici vole fleksibilnost, ali bi mnogo više voleli da imaju stabilan posao, piše Nikhil Data iz Londonske škole ekonomije.

Svet

Izvor: B92

Subota, 16.05.2020.

12:00

Frilenseri bi se odrekli polovine svojih satnica u zamenu za stalan posao
Foto: Depositphotos, stockasso

U poslednje dve decenije značajno se povećao broj radnika koji rade pod "atipčnim" uslovima. Ovakav način rada uključuje one sa zero-hour ugovorima (ugovori bez određenog radnog vremena), nezavisne radnike kao što su vozači ubera i razne druge načine samozaposlenja, kao što je, na primer, frilensing.

U Velikoj Britaniji, broj ovih radnika se od početka milenijuma uvećao za 25 procenata, dok je u odnosu na rane osamdesete godine taj broj udvostručen. Takođe, broj radnika koji rade pod zero-hour ugovorima 2000. godine iznosio je oko 200.000, da bi danas tih radnika bilo oko milion. Slična situacija je i u SAD.

Iako su neke stvari jednake, drugačiji šabloni rada od tradicionalnih imaju uticaja na blagostanje radnika. Prihodi "atipičnih" radnika su u proseku manji od prihoda radnika koji su zaposleni na tradicionalan način, a takođe, za vreme recesije, samostalni radnici iskusili su veći pad u zaradama i sporiji oporavak. Takođe, jedna od loših strana ovakvog načina rada je to što radnicima nisu obezbeđene nematerijalne koristi, poput osiguranja na poslu, odmora i bolovanja.

Sa druge strane, postoje i prednosti ovakvog načina rada kao što su fleksibilnost, autonomija i povoljna poreska struktura. Ovo vodi ka dva moguća mehanizma. Jedan, gde firme traže manje tradicionalnih radnika, čime "guraju" radnike u nesigurnije uslove rada sa manjim platama i drugi, gde radnici biraju da žrtvuju platu i sigurnost zarad fleksibilnosti i nezavisnosti.

Istraživanje Nikhila Date pokazuje da preferencije radnika imaju malo veze sa porastom atipičnih aranžmana rada i da radnici i u Velikoj Britaniji i u SAD preferiraju tradicionalne radne odnose daleko više. Zapravo, radnici nisu u atipičnim aranžmanima zato što žele, već zato što nemaju izbora.

Istraživanje je pokazalo i da su radnici spremni da se odreknu 50 odsto svoje satnice zarad trajnog ugovora.

Radnici zaista vrednuju karakteristike rada u atipičnim aranžmanima, ali prosečno mnogo manje od radne sigurnosti.

Kod ovakvih aranžmana, radnici najviše vrednuju rad od kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: