Amerika diže cenu nafte

Neočekivano smanjenje komercijalnih zaliha nafte u SAD za 0,7 miliona barela dovelo je do rasta cena nafte.

Svet

Izvor: Sputnik

Četvrtak, 14.05.2020.

11:22

Amerika diže cenu nafte
Foto: Depositphotos, cherezoff

Marka VTI je porasla za jedan procenat. Analitičari očekuju povećanje zaliha za 4,1 milion barela, navodi Rojters.

Analitički centar Kepital ekonomiks navodi da ova statistika pokazuje da je najteži period u naftnoj krizi prošao. To znači da će potražnja i ponuda nafte biti uravnotežena i da ne postoji pretnja da će skadišta biti prepunjena.

Najveći strah u ovom trenutku ostaje pretnja od drugog talasa pandemije koronavirusa. Ona može dovesti do prestanka smekšavanja karantina, što pomaže rastu potrošnje nafte. Novi slučajevi infekcije zabeleženi su u Južnoj Koreji i Kini, koje su već saopštile da su pobedile bolest i počele da otvaraju preduzeća, prenosi Sputnjik.

Smanjenje proizvodnje u SAD koje zvanično nisu preuzele na sebe nikakve obaveze, povezane su sa ozbiljnim problemima u industriji. Većina malih i srednjih preduzeća koje se bave eksploatacijom nafte nalaze se na ivici bankrotstva. Zbog toga je Bela kuća uspela da dobije da Federalne rezerve uključe u program pomoćii naftne kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: