Nemačka upumpava do sedam milijardi evra u železnicu

Nemačka planira da ubrizga u kompaniju Dojče ban do sedam milijardi evra, u okviru paketa mera za spasavanje državnog železničkog operatera pogođenog krizom.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.05.2020.

16:08

Nemačka upumpava do sedam milijardi evra u železnicu
Foto: Epa/Julien de Rosa

To proizilazi iz dokumenta u koji je uvid imala danas agencija Rojters.

Taj iznos bi pokrio više od polovine štete koju uzrokuje pad tražnje za putovanjima zbog pandemije, a koju u Dojče banu procenjuju na između 11 i 13,5 milijardi evra do 2024, navodi se u predlogu te kompanije i nemačkih ministarstava finansija i saobraćaja za dodelu pomoći.

Sektor putovanja je među najteže pogođenima globalnom pandemijom Kovid-19. Mada vozovi nisu stali u Nemačkoj, iz Dojče bana kažu da broj putnika na dugim relacijama iznosi tek oko 10-15 odsto od uobičajenog nivoa.

Prva tranša vladine finansijske injekcije, u vrednosti 4,5 milijardi evra, trebala bi da bude realizovana u narednim sedmicama, mada Evropska komisija tek treba da odobri ovaj predlog koji bi mogao da pokrene pitanje kršenja tržišne konkurencije u železničkom sektoru u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: