Preko 80 odsto američkih MSP očekuje duži uticaj pandemije na biznis

Osamdeset i jedan posto malih i srednjih preduzeća (MSP) u SAD procenjuje da će pandemija koronavirusa uticati na njihov posao u narednih 12-16 meseci.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2020.

13:57

Default images
Foto: Depositphotos/ymgerman

Istovremeno, gotovo 90 odsto njih predviđa usporavanje rasta, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete mreže Vim (Veem) za globalna plaćanja.

Kompanija Vim, sa sedištem u San Francisku, koja je pomogla hiljadama malih preduzeća da apliciraju za kredite u okviru hitnog državnog Programa za zaštitu isplate zarada vrednog 660 milijardi dolara, saopštila je da male firme ubrzano rade na prilagođavanju promenjenoj poslovnoj klimi.

Od 690 anketiranih firmi, 65 procenata je reklo da su ili podneli zahtev za saveznu pomoć ili planiraju da to učine u bliskoj budućnosti, navodi Vim u svom prvom izveštaju o atmosferi u malim i srednjim preduzećima u SAD.

Agencija za malu privredu je do sada odobrila više od 2,5 miliona kredita ukupne vrednosti 536 milijardi dolara, saopšteno je u petak.

Američka administracija je objavila u petak da je stopa nezaposlenosti u SAD dostigla u aprilu 14,7 procenata, a iz Bele kuće procenjuju da bi nezaposlenost u maju mogla da dostigne čak 20 posto, prenosi Rojters.

Kriza je imala mešovit uticaj na mala preduzeća, pošto se neke kompanije bore za opstanak, druge su imale korist jer se njihov rad smatra neophodnim u datim okolnostima, a pojedine su prešle na onlajn poslovanje, kaže generalni direktor Vima Marvan Forzli.

Približno 70 odsto anketiranih ispoljilo je dozu nesigurnosti u pogledu kretanja američke ekonomije 2020. godine, a 55 procenata je reklo da se to već znatno odražava na njihove prihode.

Oko 30 posto preduzeća je malo optimističnije, što ukazuje na to da su neke industrije u boljoj poziciji da napreduju u trenutnom okruženju, dodaje Forzli, navodeći onlajn prodavce i druga preduzeća za elektronsku trgovinu.

Više od polovine kompanija izvestilo je o umerenim i velikim poremećajima u lancu snabdevanja usled gašenja fabrika, zatvaranja granica i otpuštanja ili prinudnih odmora u celoj industriji.

Skoro jedna četvrtina malih preduzeća je ulagala u nove tehnologije ili se bavila u ovom periodu prilagođavanjem svojih IT sistema.

Likvidnost je i dalje bila "ključna bolna tačka“, pokazalo je istraživanje, pri čemu je 52 odsto preduzeća smanjilo operativne troškove, a 59 procenata podnelo zahtev za kredite.

Samo 13 posto je navelo da nisu preduzeli nikakve mere u smislu priprema za usporavanje rasta.

Skoro 54 posto kompanija je reklo da zamrzava zapošljavanje, a 23 procenta da smanjuje broj radnika, dok je skoro 18 odsto najavilo da planira da pojača obuku i podršku zaposlenima, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: