Donald Tramp predlaže podelu Meseca bez Rusije

Američka administracija je pripremila nacrt međunarodnog sporazuma koji će ponuditi svojim partnerima u svemiru.

Svet

Izvor: Politika, Biljana Mitrinoviæ

Četvrtak, 07.05.2020.

19:43

Donald Tramp predlaže podelu Meseca bez Rusije
Foto: Epa/CRISTOBAL HERRERA

Njegova suština je u stvaranju zona na Mesecu u kojima će moći nesmetano da istražuju i vade rude, ali i da naprave novi međunarodni sporazum koji bi regulisao posedovanje resursa koje budu eksploatisali.

Program Nacionalne vazduhoplovne i svemirske agencije (NASA) nazvan je "Artemis" i predviđa formiranje "bezbednih zona" oko budućih baza na Mesecu kako bi se "sprečilo nanošenje štete ili mešanje konkurentskih zemalja ili kompanija koje rade u neposrednoj blizini". Ovim sporazumom bi kompanijama koje budu izvodile rudarske poslove na Mesecu bilo omogućeno da poseduju prirodna bogatstva koja izvade, odnosno da ih odnesu na Zemlju i s njima rade šta god žele: da ih prodaju ili prerađuju, piše "Politika“.

Agencija Rojters, koja je ovu vest objavila pod oznakom "ekskluzivno", tvrdi da nacrt sporazuma još nije ponuđen budućim partnerima i da američki zvaničnici planiraju da tokom narednih nedelja i formalno pregovaraju s Kanadom, Japanom i evropskim zemljama, kao i s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, otvarajući mogućnost za to da budu u istom poslu s državama za koje administracija Donalda Trampa smatra da imaju istovetne interese u iskopavanjima na Mesecu.

Rusija, glavni partner NASA na Međunarodnoj svemirskoj stanici, neće biti među tim zemljama u početnoj fazi, što je povezano s činjenicom da Pentagon "sve češće gleda na Moskvu kao na neprijatelja" zbog navodno "pretećih" manevara ruskih satelita.

Pritom, kako je istakao jedan od izvora Rojtersa, nije reč o "teritorijalnim pretenzijama" na Mesec, što bi bilo kršenje Ugovora o svemiru iz 1967. godine, koji su potpisale mnoge države sveta, pa i SAD. Ovaj sporazum podrazumeva da će istraživanja svemira biti sprovođena samo u korist svih zemalja, odnosno da će planete biti javno dobro. Sporazum jasno zabranjuje bilo kojoj vladi da svojata planete i konstatuje da su Mesec i sva nebeska tela zajedničko nasleđe čovečanstva.

U Vašingtonu sada objašnjavaju da "bezbedne zone" predstavljaju upravo primenu jednog od članova ovog sporazuma, u kojem se navodi da nebeska tela i Mesec ne mogu i neće biti vlasništvo nijednog nacionalnog subjekta, korišćenjem, upotrebom ili na bilo koji drugi način. Ovo se samo nadovezuje na zakon donet 2015. godine, kojim se, zapravo, kompanijama daju imovinska prava na resurse koje pronađu u svemiru. Takvo pravo, međutim, ne postoji u međunarodnoj zajednici.

Krajem aprila NASA je najavila da će tri kompanije raditi na putu na Mesec do 2024. godine i stvaranju "održivog prisustva" na južnom polu Meseca, nakon čega će privatne kompanije početi sa istraživanjem i eksploatacijom ruda. To su "Spejseks" milijardera Ilona Maska, "Blu oridžin" Džefa Bezosa i "Dajnetiks", deo holdinga "Lajdos" u Alabami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

4 h

Podeli: