Propali napori sindikata: Fabrika žarište korone se ponovo otvara

Radnici su se vratili u fabriku mesa u Alberti, koja obezbeđuje 40 odsto govedine na kanadskom tržištu, uprkos naporima sindikata da blokiraju otvaranje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2020.

09:40

Propali napori sindikata: Fabrika žarište korone se ponovo otvara
Foto: Ilustracija, Epa, Marwan Ali

Sindikat radnika u fabrici za preradu goveđeg mesa u Alberti, koja je bila najveće žarište COVID-a 19 u Kanadi, kaže da nije uspeo da spreči ponovno otvaranje u ponedeljak.

U postrojenju Kargil, u kojem ima 2.000 radnika,zabelezen je 921 slučaj korona virusa, jedna radnica je umrla, a njen muž je hospitalizovan zbog kovida.

Kargil je objavio 20. aprila da je privremeno obustavio rad na dve nedelje.

Početkom ove sedmice rečeno je da će jedna smena nastaviti rad u ponedeljak uz pojačane mere bezbednosti.

Dr. Dena Hinšov rekla je da su zdravstveni službenici Alberte obavili inspekcijske preglede na licu mesta i da su sigurni da je objekat bezbedan.

Ali, ujedinjeni sindikat prehrambenih i komercijalnih radnika rekao je da se radnici plaše.

Sindikat je tokom vikenda anketirao više od 600 radnika na četiri jezika - 85 odsto njih je reklo da se boji vraćanja na posao i da ne želi da se fabrika ponovo otvori u ponedeljak.

Kompanija je saopštila da su u pogonima postavljene zaštitne barijere kako bi se omogućio veći razmak između zaposlenih, kao i zaštitne oklope na mestima gde zaštitne barijere nisu moguće.

"Zdravstvene usluge Alberte biće na licu mesta i mi ćemo vršiti stalni skrining kako bismo zaštitili zaposlene i osigurali da niko ne unese simptome u ustanovu." Ali sindikat nije zadovoljan. Njegova dva prioriteta su obezbeđivanje bolje zaštitne opreme i organizovanje redovnih, stalnih sastanaka za zdravlje i bezbednost između radnika i zvaničnika kompanije.

Premijer Dzastin Trudo tokom redovnog brifinga u ponedeljak ujutru upitan je o situaciji u Kargilu.

"Radimo sa provincijama širom zemlje kako bismo osigurali da se lanac snabdevanja nastavi i da se održi bezbednost radnika".

"To je provincijsko područje odgovornosti, ali savezna vlada takođe mora igrati ulogu, posebno osiguravajući odgovarajuće zaštitne mere i ličnu zaštitnu opremu", rekao je Trudo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: