Rusija gradi najmoćniji ledolomac ikada: "Budućnost civilne flote" VIDEO

Ove godine u Rusiji će početi da se gradi najmoćniji nuklearni ledolomac ikada.

Svet

Izvor: Sputnik

Subota, 02.05.2020.

16:58

Rusija gradi najmoćniji ledolomac ikada:
Foto: Epa, Anatoly Maltsev

Dugoočekivani ugovor je potpisan, a budućnost grandioznog projekta je određena. Nuklearni ledolomac, koji će obezbediti plovidbu Severnim morskim putem tokom cele godine, biće pušten u pogon za nekoliko godina.

Ledolomac Lider je budućnost ruske civilne flote. Zahvaljujući motorima na nuklearni pogon, snage 160.000 konjskih snaga, ruski gigant će dostizati neverovatnu brzinu od 24 čvora (oko 44 km/č), probijajući led debljine dva metra. Važno je naglasiti da apsolutni svetski rekord iznosi 12 čvorova.

Lider će biti najmoćniji ledolomac na svetu, a njegove razmere svedoče u prilog tome - dužina će iznositi 200 metara, širina skoro 50 i visina gotovo 19 metara.

Glavna prednost broda je mogućnost da lomi led debljine više od četiri metra, što će omogućiti plovidbu Severnim morskim putem tokom cele godine. Projekat će se realizovati u Primorskom kraju na brodogradilištu Zvezda po nalogu Rosatomflota, prenosi Sputnjik.

Radovi na izgradnji ledolomca započeće ove godine, a planirano je da bude završen i pušten u pogon do 2027., što će otvoriti nove mogućnosti za ruska plovila.

Ne može se osporiti potreba za ledolomcima ove vrste, prenosi televizija Zvezda. Sa jedne strane, to je povezano sa činjenicom da je Severni morski put znatno kraći od uobičajenih maršruta iz Azije u Evropu i nazad do Sueckog kanala. Najveće svetske transportne kompanije već su spremne da plate za tu brzinu i pogodnost, posebno u glavnim zemljama-potrošačima ruskog tečnog prirodnog gasa – Južnoj Koreji, Japanu, Kini. Sa druge strane, samo jedan ledolomac otvara nekoliko stotina radnih mesta, pritom se ne misli samo na posadu, nego i na preduzeća koja će biti zadužena za održavanje.

Brodogradilište Zvezda planira da izgradi tri najnovija nuklearna ledolomca projekta Lider, kojima neće biti ravnih u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: