I Indija zabranjuje investicije iz Kine

Indija, treća po veličini ekonomija Azije, isključila je sa svoje teritorije kineske investitore.

Svet

Izvor: Sputnik

Petak, 24.04.2020.

08:06

I Indija zabranjuje investicije iz Kine
Foto: Depositphotos/Kagenmi

Time zvanični Nju Delhi sledi put Australije, koja je nedavno takođe "zatvorila kapije" za kineske investicije.

Nakon što je Centralna banka Kine, na opšte užasavanje Indije, iskoristila slabost rupije i nizak berzanski kurs da bi masovno kupila akcije indijske HDFC Banke, vlada u Delhiju je objavila da su od sada sve kupovine i preuzimanja firmi od strane Kine podložne dikretnom odobrenju Indije, piše "Frankfurter algemajne cajtung",

Pre toga, lider opozicije u Indiji, Rahul Gandi, pozvao je da se obustave sve operacije u kojima stranci mogu da kupe sada jeftine indijske akcije.

"Masovo usporavanje rasta je veoma oslabilo puno indijskih kompanija i učinilo ih lakim plenom za atraktivna preuzimanja. Vlada ne sme da dopusti strancima da za vreme nacionalne krize preuzmu kontrolu nad indijskim firmama", poručio je Gandi.

On je to učinio u momentu kad su kineske kompanije poput "Bytedance", proizvođač automobila u ekspanziji "Great Wall Motor Co Ltd" ili SAIC sa svojom podfirmom MG pokušali masovno da pokupuju akcije na indijskim berzama.

Statistički gledano 18 od 30 novoformiranih firmi u tehnološkom sektoru Indije su zavisne od kineskog novca, piše Sputnjik.

"Virus korona pogađa više poslovnih branši, a posebno one koje su visoko zavisne od kreditne podrške", rekao je Vikram Doshi, iz revizorske kuće Pricewaterhouse Coopers u Indiji.

Između aprila i decembra prošle godine broj dirketnih investicija iz inostranstva u Indiji skočio je za 10 odsto na skoro 36 milijardi dolara, prenosi portal "Vijesti".

Vlada u Delhiju nije zvanično u svojoj odlici ni jednom rečju pomenula pokušaj Pekinga da iskoristi slabosti indijske berze, ali je automatski ukinula sve dozvole susednim zemljama za direktne investicije "ne bi li sprečila preuzimanja u iskorišćavnju trenutnih slabosti", navodi FAZ.

Delhi želi da, kako se dodaje, po svaku cenu spreči da Peking jeftino izvrši "neprijateljska preuzimanja" indijskih koncerna. U odluci indijske vlade stoga piše:

"Ako neka od država koja deli granicu sa Indijom ili neko od budućih investitora iz takvih zemalja želi da investira u Indiju, može to da radi isključivo preko vlade Indije".

U februaru su analitičari "Gejtvej hausa" objavili da Kina trenutno u Indiji ima oko 6,2 milijarde dolara u direktnim investicijama, ali niko ne zna kolika je ukupna suma koju je Kina preko fondova do sada investirala u indijske firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: