Kina oštro reaguje na najavu još jedne američku zabrane

Kina je danas optužila Sjedinjene Američke Države za kršenje zakona slobodnog tržišta.

Svet

Izvor: B92

Subota, 11.04.2020.

19:16

Kina oštro reaguje na najavu još jedne američku zabrane
Foto: Depositphotos/Aquir014b

Do toga je došlo nakon što je administracija predsednika Donalda Trampa zatražila da Federalna komisija za komunikaciju (FCC) ukine dozvolu Čajna telekomu za pružanje bilo kakvih telekomunikacionih usluga u SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijijan je, kako prenosi SeeBiz, ocenio da je reč o proširenju pojma nacionalne sigurnosti i politizaciji problema u ekonomskoj saradnji dve zemlje.

On je zatražio određeni nivo bezbednosti za kineske kompanije na američkom tržištu, kako se ne bi uništilo poverenje i bezbednost stranih investicija.

Ukidanjem autorizacije, Čajna telekomu bi bilo onemoućeno da pruža uslugu međunarodnih poziva prema SAD, kao i usluge rominga za svoje korisnike koji se privremeno nalaze u SAD.

Američka administracija je kao razlog za takvu odluku navela "neprihvatljiv nivo rizika za američku nacionalnu bezbednost".

Ukoliko odluka bude doneta, Čajna telekom će biti drugi kineski operater koji će izgubiti autorizaciju nakon Čajna mobajla prošle godine.

Čajna telekom, jedan od tri najveća kineska telekomunikaciona operatera, autorizaciju je dobio još 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: