Aerodrom koji je postao srce avio-saobraćaja u doba korone

Aerodrom u Frankfurtu za vreme pandemije, usled koje se drastičnog smanjio broj komercijalnih letova, postao je na neki način "srce" evropskog aviosaobraćaja.

Svet

Izvor: B92

Subota, 11.04.2020.

11:42

Aerodrom koji je postao srce avio-saobraćaja u doba korone
Foto: Epa, Enric Fontcuberta

Taj aerodrom obavlja većinski prihvat humanitarnih letova.

"Aerodrom Frankfurt radi. Mi smo vitalni hab za međunarodni kargo, obezbeđujući isporuke medicinskog materijala, kao i lanca za snabdevanje, odnosno logistike za poslovanje i industrije", kažu za Tanjug u kompaniji "Fraport AG", koja upravlja frankfurtskim aerodromom.

Ukazuju da se broj putničkih letova značajno smanjio, iako još uvek taj aerodrom otprema i prima i komecijalne letove.

"Većina saobraćaja trenutno se odnosi na letove za repatrijaciju turista i studenata koji su, usled situacije, ostali negde u inostranstvu zaglavljeni i vraćaju se kućama", naglašavaju iz Fraport AG.

Zbog manjeg broja putnika, ali i bolje kontrole, zatvoren je terminal 2, te su sve usluge prevoza putnika skoncentrisale na hale B i C terminala 1.

Usled pandemije korona virusa krajem marta Fraport je sa radničkim savetom potpisao sporazum o prijavljivanju zaposlenih na skraćeno radno vreme.

Od oko 22.000 zaposlenih najmanje 18.000 biće prijavljeno na skraćeno radno vreme.

"Skraćenim radnim vremenom osiguravamo radna mesta u krizno vreme. Naš je cilj da izbegnemo otkaze", kazao je tada predsednik Upravnog odbora Štefan Šulte.

Takođe, zbog smanjenog broja saobraćaja zatvorena je pista severo-zapad, a taj deo aerodroma ostavljen je za parkiranje aviona.

Šulte je, krajem marta, naglasio da će aerodom ostati otvoren, i da to važi kako za humanitarne letove iz celog sveta, tako i za važne kargo-letove.

"Frankfurt je, posebno u kriznim vremenima, kao što je sada slučaj, od značaja po Nemačku za snabdevanje važnom robom i za održavanje lanca isporuke. Brinemo se o tome da snabedevanje avionom građana i privrede u Nemačkoj bude obezbeđeno", naglasio je on.

U prošloj godini je aerodrom Frankfurt prihvatio i otpremio više od 70,5 miliona putnika, čime je po prvi put prešao rekordnu brojku od 70 miliona.

Sa 513.912 poletanja i sletanja je broj kretanja aviona preko ovog aerodroma porastao za 0,4 odsto.

Što se prevoza tereta tiče, preko aerodroma Frankfurt otpremljeno je 2,1 miliona tone robe.

Inače, aerodrom je već u februaru bio suočen sa smanjenjem broja putnika za 4 odsto, te je u tom mesecu otpremio i prihvatio 4,4 miliona putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: